Διαφήμιση
Μακάριος Κύπρου - Ωρίωνας ΜΤο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου του Γ' βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Σοφίας, τη λεγόμενη πλατεία Ευαγγελικής σχολής, απέναντι ακριβώς από τη Σχολή Κωφών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Ποιος ήταν ο Μακάριος ο Γ'; Κατά τη wikipedia (πηγή), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γεννήθηκε στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο, στις 13 Αυγούστου του 1913. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος. Το 1926 και σε ηλικία 13 ετών, εισήχθη στην Ιερά Μονή Κύκκου ως δόκιμος μοναχός, όπου και έλαβε την πρώτη κατήχηση και γυμνασιακή εκπαίδευση. Μαθήτευσε επίσης στη Λευκωσία. Το 1942 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με άριστα. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας, το 1938 διάκονος και το 1946 πρεσβύτερος - Αρχιμανδρίτης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Συνέχισε να έχει ενδιαφέρον για περισσότερες σπουδές στη θεολογία· το 1948 του προσφέρθηκε υποτροφία από την Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ. Το 1948, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εξελέγη Επίσκοπος Κιτίου και επέστρεψε στην Κύπρο.

Ο Μακάριος από την αρχή έδειξε τις χαρισματικές του ικανότητες στην ηγεσία της Εκκλησίας. Οι σχέσεις του όμως με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που διοικούσαν την Κύπρο δεν ήταν καθόλου καλές. Όπως και άλλοι Ελληνοκύπριοι ηγέτες της εποχής στο τέλος της δεκαετίας του 1940 και αρχές του 1950, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ένωσης με την Ελλάδα. Στις 9 Μαρτίου 1956, ο Μακάριος, μαζί με τους, Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, παπα-Σταύρο Παπαγαθαγγέλου και Πολύκαρπο Ιωαννίδη, εξορίζονται από το αποικιακό καθεστώς στις Σεϋχέλλες, μέχρι τις 17 Απριλίου 1957, οπότε επιστρέφουν στην Αθήνα. Από τον Ιούλιο του 1957, ο Μακάριος με δηλώσεις του άρχισε να εγκαταλείπει τον ενωτικό αγώνα και να επιδιώκει την ανεξαρτησία της Κύπρου, η οποία ανακηρύχθηκε το 1960. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, δεν παύει να αποτελεί όμως κι έναν ιστορικό "σταθμό" στην ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας μας! Ο Μακάριος ο Γ' υπήρξε αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, από το 1950 μέχρι το θάνατο του και ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι το θάνατο του στις 3 Αυγούστου 1977.

Περιοχή: Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής, Αθήνα / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Κύπρος, Ελλάδα, Χούντα, πραξικόπημα, εισβολή στην Κύπρο
Πρόσθετα στοιχεία: Το άγαλμα του στην Αθήνα φιλοτεχνήθηκε το 2001 από τον Μέμο Μακρή και είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Αποτελεί αντίγραφο του πρωτοτύπου ανδριάντα που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και δωρεά της Ιεράς Μονής Κύκκου προς τον Δήμο Αθηναίων.
 
 

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)