joomplu:138Τα δυο τελευταία σημεία εντός του περιβόλου, τα οποία και θα εξετάσουμε, είναι το Κυρίως Ιερό (δ1) και οι Κόγχες (δ2). Το πρώτο, βρίσκεται ανάμεσα στο πρόπυλο (α) και το φυσικό βράχο, ο οποίος και εμφανίζεται ακριβώς απέναντι. Ουσιαστικά, αποτελεί μια μικρή πλατεία, στην οποία υπήρχαν βωμοί και φυσικά, το άγαλμα, ο πυρήνας της λατρείας του συγκεκριμένου Ιερού. Κύριο σημείο του χώρου θεωρείται ο σωζόμενος δόμος (i) που πιστεύεται πως στήριζε είτε βωμό, είτε το άγαλμα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως σώζεται ολόκληρη η βάση στις αρχές του 20ου αιώνος και μάλιστα περιγράφεται από τον Σουηδό Samuel Karl Anders Wide! Βορειοδυτικά και ανατολικά υπάρχει βάση (ii) πάνω στο φυσικό βράχο και ίσως άλλη μία (iii) αντίστοιχα, που πιθανά αποτελεί κομμάτι του βράχου που έπεσε στο έδαφος. Τέλος, τρία μεγάλα λαξεύματα (iv, v, vi), λογικά δημιουργήθηκαν με σκοπό να υποδεχθούν άλλες βάσεις ή και στήλες... Βέβαια, έχουν περιγραφεί και άλλοι βωμοί ή βάσεις στις πρώτες ανασκαφές, που είτε υπήρχαν και πλέον δεν σώζονται, είτε υπήρξε άλλο ύφος καταγραφής.

joomplu:139Ο βράχος με τις κόγχες (δ2) αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο τμήμα του Ιερού. Εδώ, οι πιστοί έβαζαν τα αναθήματα τους, δηλαδή, τα αντίστοιχα τάματα που τοποθετούμε οι Χριστιανοί στα εικονίσματα μας. Τα βασικά σχέδια τους θεωρούνται δύο, οι θολωτές, εκείνες που παρουσιάζουν τοξωτό άνω άκρο δηλαδή και οι ορθογώνιες, χωρίς να λείπουν ωστόσο τα απλά βυθίσματα στον βράχο ή ακόμα και οι μη καλοδουλεμένες ορθογώνιες. Χρονολογικά πάντως, οι μεγαλύτερες, βαθύτερες, καλό-δουλεμένες και καλό-σχηματισμένες, θεωρούνται ως οι πιο παλαιές (5ος αιώνας π.Χ.). Σίγουρα όμως, πολλές βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω και της φθοράς του χρόνου. Στο βιβλίο "Το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτος στην Ιερά Οδό", της κυρίας Μαχαίρας Βασιλικής, χάρη και στο οποίο αντλήθηκαν πολύτιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο άρθρο, όχι μόνο καταμετρώνται 34 κόγχες, αλλά υπάρχουν και σπουδαίες πληροφορίες για το σχήμα, το μέγεθος ή ακόμα και τη θέση τους! Αναφέρεται μάλιστα πως στην κόγχη με αριθμό 22 σώζεται, και θα μπορούσε να αποκατασταθεί, μνημείο, που δείχνει την Αφροδίτη και τον Έρωτα!

Τέλος, στο Επιγραφικό μουσείο φυλάσσονται οι ενεπίγραφες βάσεις που είχαν ιδρυθεί στο Ιερό της Αφαίας Αφροδίτης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρκετά γλυπτά τα οποία και κατάφεραν να σωθούν, εκτός από τα δυο περιστέρια τα οποία και βοήθησαν στην ταυτοποίηση του Ιερού, τα οποία και βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας και στο Νομισματικό Μουσείο, τα όσα νομίσματα εντοπίσθηκαν, σώθηκαν και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Δυστυχώς, αρκετά ευρήματα είναι εκείνα που καταγράφηκαν μεν, εξαφανίσθηκαν δε, ενώ ταυτοχρόνως άλλα, έχουν μπερδευτεί σε προθήκες καθώς εισήχθησαν και καταχωρήθηκαν ομαδικά. Κλείνοντας, χρειάζεται να σημειωθεί πως Κόγχες σαν αυτές του Ιερού της Αφροδίτης, θα συναντήσουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή και εκτός αυτής, στα όρια της έκτασης που καταλάμβανε η αρχαία Ελλάδα και οι αποικίες της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στις περισσότερες, το φως του ήλιου πέφτει πάνω τους από το μεσημέρι και μετά, ενώ τον Χειμώνα δέχονται ελάχιστο άμεσο φως· τυχαίο ή όχι, μένει να μελετηθεί!

Θέση: Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο σημείο χρησιμοποιώντας την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, με κατεύθυνση προς την Κόρινθο. Πιο συγκεκριμένα, το Ιερό βρίσκεται δεξιά της εισόδου του οικισμού της Αφαίας, τον οποίο και θα συναντήσουμε λίγο μετά τη Μονή Δαφνίου, καθώς και τη μεγάλη γέφυρα που ενώνει το Ποικίλο Όρος με το Όρος Αιγάλεω.

Περιοχή: Οικισμός Αφαίας, Χαϊδάρι / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Ελευσίνα, Ελευσίνια Μυστήρια, Χαϊδάρι, Αφροδίτη, Ιερά Οδός.
Πρόσθετα στοιχεία: Παλαιότερα, η είσοδος στον χώρο γινόταν με εισιτήριο το οποίο και ο επισκέπτης μπορούσε να προμηθευτεί από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας. Δυστυχώς, την ώρα που γράφεται το άρθρο, το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία παραμένει κλειστό, ωστόσο είναι ορατό από την εξωτερική περίφραξη.

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)