joomplu:38Ο Απόλλωνας από το δυτικό αέτωμα του Ναού του Διός στην Ολυμπία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης στην Κλασική εποχή. Είναι η περίοδος που κυριαρχεί η αρμονία! Με εκείνη οδηγό, στην Αθήνα θα χτιστεί ο ιστορικότερος και ενδοξότερος ναός όλων των εποχών. Ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης αποτέλεσαν τους αρχιτέκτονες του, ενώ ο Φειδίας έφτιαξε το γλυπτό διάκοσμο. Ο ναός χτίστηκε από το 447 μέχρι το 432 π.Χ. και θα είναι χαρακτηριστικός πλέον για ολόκληρη την ιστορια στην Ελλάδα. Το 432 π.Χ. φτάνει κι ο Παρθενώνας έχει ολοκληρωθεί!

Χτισμένος από Πεντελικό μάρμαρο δεσπόζει πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Αργότερα θα λεηλατηθεί, θα υποστεί μετατροπές, θα βομβαρδιστεί, θα καταστραφεί, θα περάσει από κακουχίες, ωστόσο, θα μείνει ζωντανός! Σημαντικότερο τμήμα του Παρθενώνα είναι η Ζωφόρος. Η Ζωφόρος του Παρθενώνα αποτελεί μια ζώνη με ανάγλυφες παραστάσεις. Έχει συνολικό μήκος 160 ολόκληρα μέτρα, απεικονίζοντας την πομπή των Παναθηναίων. Θεότητες, άνθρωποι, άρματα, άλογα και άλλα ζώα θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της. Η ανατολική Ζωφόρος είναι η σημαντικότερη, καθώς σε αυτήν παρατηρείται η κορύφωση της πομπής κι η παράδοση του πέπλου των Αθηναίων στην Θεά Αθηνά!

Ο Παρθενώνας επίσης, αποτελείται από τα Αετώματα, τα οποία ήταν τριγωνικής μορφής. Ήταν μάλιστα, τα τελευταία που δέχθηκαν την γλυπτή διακόσμηση. Άλλα σημαντικά τμήματα του μνημείου είναι οι Μετόπες. Το σημείο στο οποίο έχει χτιστεί βεβαίως, δεν είναι τυχαίο. Στην Ακρόπολη βρίσκεται και το Ερέχθειο! Το τελευταίο θα πάρει το όνομα του από τον Βασιλιά Ερεχθέα, διότι σύμφωνα με την ελληνικη μυθολογια, εκεί βρισκόταν η κατοικία του. Το ιδιόμορφο μα μοναδικό Ερέχθειο κατασκευάστηκε μεταξύ του 425 και του 406 π.Χ..

Η Αγγλία στις μέρες μας κρατάει το μεγαλύτερο μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα. Μία εκ των 6 "κορών" του Ερεχθείου, έχει "απαχθεί" από το Ηνωμένο Βασίλειο! Η καταστροφή που άφησε ο Λόρδος Έλγιν πίσω του είναι ενδεικτική για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο μνημείο, στη νεότερη ιστορια του...

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)