joomplu:21Ιστορία: Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα κατά το 1.872 μ.Χ., χτίστηκε στην περιοχή της κοιλάδας του Ιλισού, που βρίσκεται πίσω από τον Αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή. Το γεγονός πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη Αγία δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η εκκλησία χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του Ιερού της Εκάτης, το οποίο πλέον είχε εγκαταλειφθεί. Είναι απόλυτα λογικό καθώς η Χριστιανική θρησκεία είχε εδραιωθεί στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα αιώνες τώρα.

Η Αγία Φωτεινή ξόρκισε την παλιά θρησκεία, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που πίστεψε στον Χριστό κι έτσι αποτελεί Φωτεινό παράδειγμα για τους Χριστιανούς. Αλλά και λόγω ονόματος αποτελεί επιπροσθέτως το "πρόσωπο" που "απομάκρυνε" την Εκάτη, η οποία αποτελούσε σκοτεινή και χθόνια Θεότητα. Τρόπον τινά, η Αγία Φωτεινή φώτισε έστω και μεταφορικά όχι μόνο την περιοχή, αλλά και συμβολικά τους ίδιους τους Έλληνες... Αναφορές υπάρχουν επίσης σχετικά με το τι υπήρχε στο συγκεκριμένο χώρο κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Λέγεται λοιπόν, πως στην περιοχή βρισκόταν το κοιμητήριο των Βαυαρών στρατιωτών.

Αρχιτεκτονική: Η εκκλησία δεν είχε πάντα τη μορφή την οποία έχει σήμερα, αφού ο εξωτερικός πέτρινος τοίχος καλύφθηκε με ασβέστη για τις ανάγκες της συντήρησης. Αυτό ίσχυε ως και κάποιες δεκαετίες παλαιότερα. Σε προγενέστερο φωτογραφικό υλικό λοιπόν, θα παρατηρήσουμε πως η εκκλησία έχει άλλη εμφάνιση, αφού κατά τη δεκαετία του 1980 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και επανήλθε στην πρώτη κατάσταση. Παράλληλα, στερεώθηκαν οι διάφορες Αγιογραφίες που χρονολογούνται από τον 18ο ως τον 19ο αιώνα μ.Χ..

Περιοχή:
Καλλιρρόης 1 - Αθήνα (Αττική) / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου, Παριλίσσια Ιερά, Ναός του Ολυμπίου Διός, Ξερή κοίτη Ιλισσού, Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος.
Πρόσθετα στοιχεία: Η ενέργεια του χώρου είναι μοναδική, αφού ως τις μέρες μας πιστεύεται πως η περιοχή έχει μαγικές ιδιότητες. Μια επίσκεψη καλό θα ήταν να γίνει νωρίς μέσα στη μέρα, ώστε να θαυμάσετε και την περιοχή που παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η εκκλησία εορτάζει στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)