Διαφήμιση
Τμήμα αρχαίων, Κατάλοιπα κτιρίου δημοσίου χαρακτήρα (Κηφισός/Πειραιώς) - Ωρίωνας ΜΕκ της σήμανσης: Από το αρχαίο κτίριο διασώζεται η ισχυρή και προσεγμένη θεμελίωση του, ενώ σε ορισμένα σημεία έχει διασωθεί τμήμα της λίθινης ανωδομής του. Χτίστηκε στην εύφορη Αθηναϊκή πεδιάδα, μεταξύ της Αθήνας και του Πειραιά, πλησίον του Κηφισού ποταμού. Η εσωτερική και σχεδόν τετράγωνη αυλή (αίθριο), πλαισιώνεται από δωμάτια και στοές στη βόρεια, δυτική και νότια πλευρά. Η νότια και δυτική πλευρά παρουσιάζουν παρόμοια αρχιτεκτονική διάταξη, που αποτελείται από μια στοά η οποία επικοινωνεί στο ένα της άκρο με ένα δωμάτιο. Όλοι οι χώροι έχουν έξοδο προς το αίθριο. Η είσοδος του κτιρίου τοποθετείται στα ανατολικά, ενώ ολόκληρο περικλείεται από ισχυρό περίβολο.

Η λαβή κανθάρου, αγγείου πόσεως, με χαραγμένη την επιγραφή "ΤΟ ΔΙΟΝΥΣ" που έχει αποδοθεί σε πτώση δοτική (δηλαδή στον Διόνυσο), είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα που προήλθαν από την ανασκαφή. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, οι εντυπωσιακά μεγάλες του διαστάσεις (19,65 Χ 13,40μ.), η επιμελημένη του τοιχοποιΐα, η θέση του στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, καθώς και η εγγεγραμμένη λαβή, παραπέμπουν σε κτίριο δημοσίου χαρακτήρα. Το κτίριο χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ., με ορίζοντα χρήσης τον 6ο αιώνα π.Χ..

Ταφικό βάθρο, Κατάλοιπα κτιρίου δημοσίου χαρακτήρα (Κηφισός/Πειραιώς) - Ωρίωνας ΜΗ ανασκαφική έρευνα μέσα στο ίδιο οικόπεδο, έφερε στο φως ένα μεγάλο τμήμα αρχαίας αμαξιτής οδού συνολικού μήκους 120 μέτρων, με κατεύθυνση από Νότια-Νοτιοδυτικά προς Βόρεια-Βορειοανατολικά... Ο νότιος τοίχος υποστήριξης αποκαλύφθηκε επίσης, αλλά διατηρήθηκε κατά τόπους. Στο ανατολικό άκρο της οδού (που πιθανώς εξυπηρετούσε τις ανάγκες των τοπικών Δήμων), βρίσκεται ταφικό συγκρότημα της ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου που περιλαμβάνει ταφικό βάθρο, δυο εγχυτρισμούς και δυο τάφους.

Θέση: Συνολικά στον χώρο υπάρχουν τρία σημεία ενδιαφέροντος, με το γνωστότερο να βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του εμπορικού κέντρου. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο, στο οποίο και είναι ορατά κάποια τμήματα αρχαίων, μπορεί να παρατηρηθεί και από την άλλη μεριά, εφόσον κατέβουμε στο υπόγειο πάρκινγκ και κινηθούμε βορειοανατολικά. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το άλλο σημείο ενδιαφέροντος, ένα αρχαίο κτίριο, που όμως είναι επισκέψιμο στο εσωτερικό του. Λόγω θέσης βέβαια, αν και είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό, αδικείται. Τέλος, δυτικά-νοτιοδυτικά και εντός του υπόγειου πάρκινγκ, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει το ταφικό βάθρο.

Αρχαίο κτίριο Κατάλοιπα κτιρίου δημοσίου χαρακτήρα (Κηφισός/Πειραιώς) - Ωρίωνας ΜΧρειάζεται να θυμόμαστε βέβαια, πως η θέση στην οποία και συναντάμε αυτόν τον κατακερματισμένο αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από σημεία στα οποία και θα συναντούσαμε την Κλασική εποχή, τα "Μακρά Τείχη"! Στη σύγχρονη εποχή μπορεί να μοιάζει με ένα εύρημα στη "μέση του πουθενά" λοιπόν, στην πραγματικότητα όμως παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τη στιγμή που ένα σημαντικό κομμάτι του δε, χτίσθηκε αλλά και χρησιμοποιήθηκε 2 αιώνες νωρίτερα, από την οχύρωση της πρόσβασης της πόλης των Αθηνών με τα λιμάνια της, τον Πειραιά και φυσικά το Φάληρο!

Περιοχή: Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Αττική) / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Αθήνα, Μακρά τείχη, Πειραιάς, Φάληρο, Ακρόπολη
Πρόσθετα στοιχεία: Η είσοδος είναι ελεύθερη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας των διάφορων καταστημάτων. Συγκεκριμένες θέσεις βέβαια, πιθανά να είναι προσβάσιμες και σε άλλες χρονικές στιγμές, καθώς όλος ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου. Όπως και αν έχει, επειδή ο τουρισμός βρίσκεται σε άνθιση σε άλλα σημεία της πόλης, ενδείκνυται για έναν σχετικά ήσυχο, σύντομο περίπατο.

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)