joomplu:140Μολονότι η Μάννα Κορινθίας πήρε το όνομα της από την πηγή "Μάννα", η οποία και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του χωριού, η σημαντικότερη πηγή της περιοχής θεωρείται η Γκούρα. Ναι, παλιά το χωριό υδρευόταν από την πρώτη, σήμερα όμως υδρεύεται κυρίως από τη δεύτερη, αφού τα νερά της είναι πλουσιότερα και μπορούν εύκολα πλέον να μεταφερθούν μέσω ενός απλού δικτύου. Παρεμπιπτόντως, ξέρατε πως Κεφαλάρι ονομάζεται εκτός των άλλων το κεφαλόβρυσο, η πηγή δηλαδή από την οποία παρουσιάζεται άφθονο νερό; Καλώς καταλάβατε! Η πηγή της Γκούρας είναι ένα κεφαλάρι, γνωστό από τα παλαιά χρόνια μάλιστα, ένα όμως παράξενο κεφαλάρι, μιας και τα νερά της πηγάζουν όχι από βρύση, μα από ένα μικρό σπήλαιο!

joomplu:141Ένα παράξενο και ταυτόχρονα μοναδικό φαινόμενο, τουλάχιστον για την Ελλάδα, συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Τα νερά της πηγής παρουσιάζουν παλίρροια, ώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ροή τους είτε να αυξάνεται, είτε να μειώνεται. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως προσπάθησαν να μπουν βαθύτερα στο σπήλαιο, αν και το νερό είναι αξιοθαύμαστα παγωμένο ακόμα και το Καλοκαίρι. Λέγεται πάντοτε πως συνάντησαν έναν αδιαπέραστο τοίχο και ένα μικρό καταρράκτη, ο οποίος και πέφτει από ψηλά. Το μυθολογικό στοιχείο δεν λείπει φυσικά από εδώ, αφού ο θρύλος θέλει μια περίεργη οντότητα, ένα "στοιχειό", να κυκλοφορεί μέσα στο σπήλαιο και να φράζει την έξοδο όταν κάθεται για να ξεκουραστεί, αλλάζοντας τη ροή του νερού συχνά πυκνά. Εδώ που τα λέμε βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που σε τοπικό επίπεδο, η εξήγηση ενός φαινομένου αποδίδεται σε κάποιο στοιχειό, αυτό όμως είναι μία άλλη ιστορία, στην οποία και θα αναφερθούμε σε κάποιο επόμενο άρθρο.

Θέση: Η πηγή Γκούρα τοποθετείται νότια, νοτιοδυτικά από το χωριό Μάννα και η πρόσβαση σε αυτήν θεωρείται εύκολη, μιας και ο περιηγητής μπορεί να φτάσει εκεί οδικώς. Τα τελευταία χρόνια δέχεται δυστυχώς μια σειρά ανθρώπινων παρεμβάσεων, οι οποίες και καταστρέφουν τη φυσική της ομορφιά. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και το περίεργο κάγκελο στην είσοδο της σπηλιάς-πηγής, προς αποτροπή όλων εκείνων που αγαπούν το μυστήριο και την περιπέτεια!

Περιοχή: Μάννα, Κορινθία - Πελοπόννησος / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Κόρινθος, φύση, Ζήρεια, Κυλλήνη, χιονοδρομικό κέντρο.
Πρόσθετα στοιχεία: Δεν θα σας κρύψω, πως τη συγκεκριμένη πηγή την επισκέπτομαι από μικρός συχνά... Το "εθιμοτυπικό" θέλει τον επισκέπτη να κρατάει μαζί του ένα κουτί λουκούμια, τα οποία και θα βουτήξει στο κρύο νερό της πηγής όχι μόνο για να γλυκαθεί, μα και για να δροσιστεί.

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)